LUTHER DICKINSON AND THE SISTERS OF THE STRAWBERRY MOON - SOLSTICE

 


“We believe music is a celebration of life, and folk music an expression of community and family,” says Dickinson in a statement. “Solstice is an artifact of our new friendship and musical fellowship.”

Luther Dickinson is vooral bekend als gitarist van de blues- en rock ’n rollband The North Mississippi Allstars. Daarnaast speelt hij nog in verschillende andere bands en met uiteenlopende artiesten. En dat is nu ook het geval met zijn nieuwe project, Luther Dickinson and the Sisters Of the Strawberry Moon, waarvan pas het album "Solstice" verscheen met daarop gastoptredens van o.a. Amy Helm, Amy LaVere, Birds of Chicago, Sharde Thomas en gospel artiesten The Como Mamas. De 12 tracks van het album zijn opgenomen door Dickinson in de Zebra Ranch Studio van zijn familie in Mississippi en omvatten een divers assortiment van originelen en covers, met de nadruk op verkenning en samenwerking.

Zanger gitarist Luther Dickinson werd geboren op 18 januari 1973 in Memphis Tennessee. Zijn vader was Jim Dickinson, de bekende in 2009 overleden producer van albums van o.a. The Rolling Stones, Bob Dylan, Ry Cooder en Aretha Franklin. Luther Dickinson richtte in 1996 samen met zijn broer Cody en Chris Chew de southern rock / bluesband The North Mississippi Allstars op. Het debuutalbum "Shake Hands With Shorty" uit 2000 was genomineerd voor een Grammy Award voor 'Best Contemporary Blues Album'. In 2001 kregen The North Mississippi Allstars een award in de categorie 'The Best New Artist Debut'. Luther Dickinson speelde ook een aantal jaren leadgitaar bij The Black Crowes en speelde op drie albums van The Black Crowes. Dickinson speelt verder ook regelmatig bij The Hill Country Revue, een project van broer Cody en waarvan ook leden van The Mississippi Allstars en Gary Burnside, zoon van R.L. Burnside, deel uitmaken. Luther Dickinson speelde verder op platen van o.a. Willy DeVille, John Hiatt en David Hidalgo van Los Lobos. In 2012 verscheen zijn eerste soloalbum "Hambone’s Meditations", in 2014 gevolgd door "Rock ‘n’ Roll Blues" en "Blues and Ballads: A Folksinger's Songbook, Vol. 1 & 2" in 2016.

Het idee voor zijn vorige project "Blues & Ballads" werd geboren toen Luther samen met Mavis Staples in de studio aan het werk was. De gospelzangeres had het verzoek om het nummer "Ain’t No Grave" van Luther op te nemen. Dit vormde de start voor een volledige plaat. In het kalme nummer is het echter vooral Luther Dickinson die zingt, Mavis Staples kabbelt met haar mooie gospelstem net achter Luther aan. Het resultaat is prachtig en doet denken aan het beste werk van Pops Staples. Luther heeft altijd gedaan wat hij prettig vond, en dit album smaakte denkelijk naar meer en daarom liet Luther de zang op zijn nieuwe album helemaal in handen van vrouwen: Amy Helm, Birds Of Chicago, Amy LaVere, Shardé Thomas en de Mississippi gospelgroep The Como Mamas, samen vormen ze de Sisters Of The Strawberry Moon. Het resultaat is namelijk een zeer geslaagd project, dit nieuwe album genaamd ,"Solstice", is dan ook een even bijzondere als ontroerende plaat geworden. Met deze Sisters was er natuurlijk veel talent in huis en flexibiliteit voorhanden om nieuwe tracks te creëren. Deze dames verzamelden zich rond Luther en trokken prompt liedjes en arrangementen bij elkaar en probeerden welke soorten instrumenten of harmonieën er best werkten voor een bepaald nummer. Het album toont dan ook zowel de ontspannen sfeer van het project als de bekwame professionaliteit van de songs aan. Het was precies dat de groep een relaxte jam opnam met de opzettelijke bedoeling om het voor het nageslacht te bewaren, maar dit is natuurlijk overdreven gezegd. Dat zou alleen maar een interessante voetnoot zijn als de liedjes en uitvoeringen zelf niet zo goed waren.

Met elke vocalist of vocale groep die twee of drie nummers krijgen, slaagt niemand erin de plaat in handen te nemen. De Como Mamas - misschien wel de meest logische partner voor Dickinson vanwege hun Mississippi afkomst en muzikale oorsprong - veranderen de toon van het album het meest. De dames van dit trio hebben grote stemmen en een sterke focus op gospel, en het gebrek aan muzikale begeleiding maakt van "Hold to His Hand" en "Search Me" echte Como-liedjes. Dat is mooi, maar de presentatie loopt het risico het collectieve gevoel van het album te laten ontsporen. Maar er zijn voldoende hoogtepunten te vinden in hun samenwerking, die niet deze problemen opleveren. Zo zorgt Allison Russell's stem bij het openen van "Superlover" voor een perfecte start, maar het zijn de harmonieën die helpen bepalen wat dit album moet zijn. Sharde Thomas klinkt op het ene moment het meest country, maar even later is ze ook thuis in een R & B-sound. Op dezelfde manier verlaat Helm ook haar diepe rootswortels niet, al is de ballade "Sing to Me" meer pop gericht, terwijl het toch past in de esthetiek van de andere 11 songs. De muzikanten blijven flexibel te midden van de steeds veranderende orkestratie, en zorgen ervoor dat folk een andere behandeling krijgt dan de blues. De hele opname klinkt zoals bedoeld meer gepolijst dan een groep vrienden die alleen maar spelen terwijl de tape rolt. De sfeer verandert voldoende, waardoor deze songs consistent genoeg blijven. Luther Dickinson and the Sisters Of the Strawberry Moon geven met "Solstice" een meer betekenisvolle kijk op rootsmuziek, niet als een individuele onderneming, maar als een collectieve onderneming. Zeer subtiel en geslaagd van Luther alweer!

 

Side A - 

  1. Superlover feat. Birds of Chicago
  2. Fly With Me feat. Sharde Thomas
  3. Hallelujah (I’m a Dreamer) feat. Amy LaVere
  4. Like A Songbird That Has Fallen feat. Amy Helm
  5. Kathy feat. Birds of Chicago
  6. Hold To His Hand feat. The Como Mamas
Side B - 
  1. The Night Is Still Young feat. Amy LaVere
  2. Sing To Me feat. Amy Helm
  3. We Made It feat. Sharde Thomas
  4. Cricket (At Night I Can Fly) feat. Amy LaVere
  5. Til It’s Gone feat. Birds of Chicago
  6. Search Me feat. The Como Mamas
Artiest info
Website  
 

label: New West
distr.: PIAS

video